Nieuws

Kleurplaat Koningsdag 2018 (om zelf uit te printen!)
Kleurplaat Koningsdag 2016 (om zelf thuis uit te printen!)
Is de kleurplaat die je op school hebt gekregen

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander (1967)

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend dat ze aftreedt ten gunste van haar oudste zoon Willem-Alexander. De inmiddels 45-jarige prins heeft zich de afgelopen jaren goed voorbereid en is klaar voor het koningschap. Maar wie is onze toekomstige koning, die tijdens zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’ kreeg?
 

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met koningsmantel, april 2013

 

Willem-Alexander Claus George Ferdinand werd geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Zijn vroege jeugd bracht hij door op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Al snel kreeg hij er twee broertjes bij: prins Friso in 1968 en een jaar later prins Constantijn. Zijn lagere schooltijd bracht hij door op de Nieuw Baarnse School. Later ging hij naar het Baarnsch Lyceum en toen zijn moeder in 1980 koningin werd, verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij vervolgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum, eveneens in Den Haag.

Marine

Willem-Alexander wilde tijdens zijn pubertijd graag het huis uit, waar zijn ouders uiteindelijk mee instemden door hem  het laatste jaar van de middelbare school aan het Atlantic College in Wales te laten volgen. Daar behaalde hij in 1985 zijn Internationale Baccalaureaat, wat vergelijkbaar is met een Nederlands VWO-diploma. Voordat hij ging studeren besloot Willem-Alexander in dienst te gaan bij de marine. Over deze tijd zegt hij: “Dat is voor mij mijn vorming geweest. Het was echt even noodzakelijk voor mij om even goed aangepakt te worden”. Na twee jaar ging hij weg bij de marine en besloot hij geschiedenis te gaan studeren aan de universiteit Leiden.

Emily Bremers

Voor zijn studie vertrok Willem-Alexander naar Leiden, waar hij met drie huisgenoten in een studentenhuis ging wonen aan het Rapenburg 116. Opvallend was dat hij in de tuin kippen en een haan hield. De bewoonsters van het naastgelegen Minerva-meisjeshuis ‘Het Kippenhok’ klaagden regelmatig over het gekraai van de haan. In 1994 leerde hij in Leiden rechtenstudente Emily Bremers kennen, die woonde in het meisjeshuis ‘Het Heksenpand’ op Rapenburg 52. In eerste instantie leek het om de gebruikelijke geruchten te gaan, tot de relatie in 1995 bevestigd werd, doordat ze samen betrokken raakten bij een verkeersongeval, onderweg naar een skivakantie. Bij de 60e verjaardag van koningin Beatrix in 1988 was ze aanwezig, maar enkele maanden later strandde de relatie. 

Prins Pils

Misschien niet helemaal terecht kreeg hij in zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’. Naast de gezellige avonden op sociëteit was hij wel degelijk geïnteresseerd in zijn studie. Zijn toenmalig studiebegeleider, hoogleraar Henk Wesseling, zei dat deze naam ‘onlogisch was voor iemand die zoveel sportte’. Verder hield hij zich in deze tijd bezig met de vliegerij en behaalde hij zijn vliegbrevet bij de Rijksluchtvaartschool. Hij studeerde af met een zeven voor zijn scriptie over de vroegere Franse president Charles de Gaulle en diens houding ten opzichte van de NAVO.

Waterbeheer

Na zijn afstuderen in 1993 begon zijn opleiding tot koning pas echt. Regelmatig vertegenwoordigde hij toen al het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam hij zitting in de Raad van State. Na zijn studie ging hij zich specialiseren in het waterbeheer, op aanraden van zijn vader prins Claus. Zelf meende hij hier ‘echt een gebied gevonden te hebben waar ik me in vast wil bijten’. Het bleek een goede keuze te zijn die zijn reputatie in binnen- en buitenland ten goede kwam. In deze tijd woonde hij aan Noordeinde 66, vlakbij het werkpaleis van zijn moeder, koningin Beatrix. In 1998 werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité, waar hij zich onder andere inzette voor sportmogelijkheden in Afrika.

Maxima Zorreguieta

Net als destijds bij Emily Bremers, kreeg elk meisje dat met Willem-Alexander in het openbaar gespot werd, door de media de stempel ‘potentiële huwelijkskandidaat’. In 1999 ontmoette hij Maxima Zorreguieta tijdens een feest in Sevilla. Tijdens een vakantie in Argentinië, die Maxima samen met de Kroonprins doorbracht, ontstonden in de Nederlandse pers de eerste speculaties over een mogelijke relatie. Kort nadat de relatie echt bekend was, kwam de Nederlandse pers er achter dat Maxima’s vader, Jorge Zorreguieta, onder het bewind van Videla staatssecretaris van Landbouw geweest was. Dit regime stond ook wel bekend om de ‘Vuile Oorlog’. Tijdens een bezoek aan New York deed Willem-Alexander een poging aan journalisten duidelijk te maken dat zijn schoonvader geen ‘vuile handen had’, door te verwijzen naar een ‘open bron’ waar dit uit opgemaakt kon worden. Deze bron bleek een ingezonden brief van generaal Videla te zijn.  

Huwelijk

Tijdens de bekendmaking van hun verloving noemde Maxima deze uitspraak van haar aanstaande echtgenoot ‘een beetje dom’. Uiteindelijk trouwden de twee in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 02-02-2002. De datum was goed gekozen, want ondanks zijn zwakke gezondheid kon prins Claus de plechtigheid bijwonen. Nog datzelfde jaar overleed hij. Een jaar later, in 2003, werd Willem-Alexander vader van zijn eerste dochter, Amalia. Later beviel Maxima nog van twee dochters, Alexia in 2005 en Ariane in 2007. In 2009 ontstond er ophef over de bouw van een vakantievilla voor het Koninklijke paar in Mozambique. Volgens historica Dorine Hermans was het voor Willem-Alexander niet verkeerd dat deze controverse er was: “Het leerde hem hoe het niet moet.” 

Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend af te zullen treden op 30 april 2013, ten gunste van Willem-Alexander. In tegenstelling tot eerdere berichten zal hij niet als Willem IV gaan regeren, maar de titel koning Willem-Alexander der Nederlanden aannemen. Voormalig premier Lubbers vertelde in het televisieprogramma Nieuwsuur dat hij lang geleden al eens tegen prinses Juliana zei: ‘alle vertrouwen’ te hebben in Willem-Alexander als ‘Koning der Nederlanden’. In 2014 wordt de allereerste Koningsdag, op 26 april, 27 april valt immers op zondag, in heel Nederland gevierd. 

(Bron: isgeschiedenis.nl)